Честит Международен ден на театъра
На тази дата, преди 59 г., на IX конгрес на Международния театрален институт към ЮНЕСКО, започва честването на Международния ден на театъра, който ние – артистите, празнуваме и до днес.

По повод на този празник, ние от Театър БХАЛГ сме подбрали за вас 10 от най-любопитните факти, свързани с нашето изкуство. Ето ги и тях:

1.Първият професионален театър в България се е казвал „Люксембург” и е открит през 1881 г. в Пловдив.

2.Най-старата пиеса, запазена до днес е „Персите” от Есхил и датира от 472 г. пр. Хр.

3.Пиесата на Йожен Йонеско „Плешивата певица” е най-дългото непрекъсвано драматично изпълнение. Продължило е 23:33:54 ч. на 27 юли 2010 г. в Ню Джърси.

4.През 1982 г. в Театър Уестминстър се е играла пиесата „Бижутерски магазин”. Интересното при нея е, че тя е била написала от Папа Йоан Павел II.

5.Поради внезапната смърт на момчето, което играело Лейди Макбет, самият Шекспир влязъл в тази роля.

6.Рекордът за най-много театрални костюми е 1.2 милиона и се държи от Walt Disney World във Флорида.

7.Андре Чайковски завещава черепа си на Кралската Шекспирова компания и той се използвал като Йорик в поставянето на Хамлет през 2008.

8.Великата примабалерина Анна Павлова била толкова суеверна, че не поглеждала собствената си статуя във Victoria Palace Theatre.

9. Театърът Саутпорт бил проектиран от архитект, който по принцип проектирал супермаркети и забравил да включи съблекални.

10. В много театри се оставя по една крушка да свети, за да не е никога напълно тъмно. Вярва се, че така духовете ще могат да имат светлина, под която да се изявят и да играят на сцената и няма да прокълнат някое представление.


Това бяха нашите 10 най-интересни фактa, а вие знаете ли други? Споделете в коментари под статията.

0 0 votes
Article Rating
Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments