red_shevitza.png

История

Театър “БХАЛГ” бива създаден през лятото на 2015 г. от няколко независими артиста, като главните лица, които полагат фундамента са Александър Цветков (АЛЕ-ХОП ПРОДАКШЪНС) и Георги Симеонов (продуцент на Опера Нова и СТАР ИКАРС АРТИСТ). Основната идея на театъра е да се сформира трупа от мотивирани и всеотдайни актьори и артисти, които да бъдат обединени от общата цел и страст да създават театър и изкуство.

Водещ принцип на Театър “БХАЛГ” е разчупване на стереотипите в разбирането за театралното изкуство – отдалечаване от комерсиализацията и борба с предразсъдъците свързани с професионалната квалификация. Театър „БХАЛГ“ е театрална организация със статут на частен и професионален театър. Трупата е изградена от млади и амбициозни артисти, готови и способни да развиват себе си в изкуството и изкуството в себе си. Между тях има професионални актьори, студенти по актьорско майсторство, актьори-любители, хора без професионална квалификация в сферата на сценичните изкуства.

Име

Избирането на име за театър обикновено е продукт на редица проучвания, изследвания и дискусии, за да бъде достагинато до такова, което най-ясно описва целите, идеалите, намеренията и енергията на един колектив. Нашето артистично сдружение се състои от млади и вдъхновени българи, чиито основни проритети са родната култура, история, език и ценност, което от своя страна води до понятието “БХАЛГ”.
В превод от най-древните български писмени свидетелства "бхалг" ознавачава "светлина/сияние" и се отнася до меката светлина на горяща свещ, сиянието около луната и това, с което биват описвани божествата в древността. Този санскрит може да бъде намерен дори в името на държавата ни - "БХАЛГ АРИЯ" е старото наименование на земите на съвременна България, а превода гласи "земята на сияещите хора".

Началото

dcjcc-stage.jpeg

Процесът по основаване на една такава институция винаги е свързан с трудности и неочаквани перипети. Ръководните органи на Театър “БХАЛГ” биват принудени за кратко време да се подготвят с необходимата документация и да намерят подходящо помещение за провеждане на репетици, което предоставя приемливи условия за работа. Друго основно предизвикателство е разширяването на актьорския състав с цел запълване на необходимата квота по изисквания с артисти, в които да бъде инвестирано време и енергия за тяхното развитие в дългосрочен план. Въпреки трудното начало, екипът на Театър “БХАЛГ” успява да стъпи на крака и продължава да работи по различни проекти, воден от любовта към изкуството!

Творчество

Първият проект на Театър “БХАЛГ” е пост-апокалиптичната драма „19:11“. Пиесата е базирана на част от разтърсващите текстове на класическата антична драма, които биват осъвременени и обединени в общ сюжет, наситен от силна енергия и заряд. Интересната визия на представлението се състои от различни аудио-визуални елементи, бойни сцени и каскади, нестандартна стилистика, решения и подходи към сценографията и костюмографията. Първата професионална премиера на театъра съвместно със СТАР ИКАРС АРТИСТ съвпада и с рождения ден на формацията, като успешно бележи началото на професионалното развитие на младите артисти. Премиерното представление през 2016 г. в кино-театър „ОСВОБОЖДЕНИЕ“ оставя зрителите доволни и нетърпеливи към следващата изява на амбициозната театрална трупа. Паралелно с разработването на постановката „19:11“ и приемът на актьори продължава, което води до драстичен растеж на трупата и потребността от нови проекти. Така старира работата по „ФИЛМ“ – съвременна драматично-комедийна пиеса с интерактивни елементи. В последствие биват разработени и проектите „Супер Марио“ (по конзолата на Нинтендо и Шигеро Миамото ) и „Шоу-лекция за щастие“ (представление по книгата на Иво Иванов „Кривата на щастието“), което оформя един интересен и разнообразен репертоар от представления.