История

Театър “БХАЛГ” бива създаден през лятото на 2015 г. от няколко независими артиста, като главните лица, които полагат фундамента са Александър Цветков (АЛЕ-ХОП ПРОДАКШЪНС) и Георги Симеонов (продуцент на Опера Нова и СТАР ИКАРС АРТИСТ). Основната идея на театъра е да се сформира трупа от мотивирани и всеотдайни актьори и артисти, които да бъдат обединени от общата цел и страст да създават театър и изкуство.

Водещ принцип на Театър “БХАЛГ” е разчупване на стереотипите в разбирането за театралното изкуство – отдалечаване от комерсиализацията и борба с предразсъдъците свързани с професионалната квалификация.

Име

Избирането на име за театър обикновено е продукт на редица проучвания, изследвания и дискусии, за да бъде достагинато до такова, което най-ясно описва целите, идеалите, намеренията и енергията на един колектив. Нашето артистично сдружение се състои от млади и вдъхновени българи, чиито основни проритети са родната култура, история, език и ценност, което от своя страна води до понятието “БХАЛГ”.
В превод от най-древните български писмени свидетелства "бхалг" ознавачава "светлина/сияние" и се отнася до меката светлина на горяща свещ, сиянието около луната и това, с което биват описвани божествата в древността. Този санскрит може да бъде намерен дори в името на държавата ни - "БХАЛГ АРИЯ" е старото наименование на земите на съвременна България, а превода гласи "земята на сияещите хора".

Началото

Процесът по основаване на една такава институция винаги е свързан с трудности и неочаквани перипети. Ръководните органи на Театър “БХАЛГ” биват принудени за кратко време да се подготвят с необходимата документация и да намерят подходящо помещение за провеждане на репетици, което предоставя приемливи условия за работа. Друго основно предизвикателство е разширяването на актьорския състав с цел запълване на необходимата квота по изисквания с артисти, в които да бъде инвестирано време и енергия за тяхното развитие в дългосрочен план. Въпреки трудното начало, екипът на Театър “БХАЛГ” успява да стъпи на крака и продължава да работи по различни проекти, воден от любовта към изкуството!

Творчество

Първият проект на Театър “БХАЛГ” е пост-апокалиптичната драма "19:11". Пиесата е базирана на част от разтърсващите текстове на класическата антична драма, които биват осъвременени и обединени в общ сюжет, наситен от силна енергия и заряд. Интересната визия на представлението се състои от различни аудио-визуални елементи, бойни сцени и каскади, нестандартна стилистика, решения и подходи към сценографията и костюмографията. Първата професионална премиера на театъра съвместно със СТАР ИКАРС АРТИСТ съвпада и с рождения ден на формацията, като успешно бележи началото на професионалното развитие на младите артисти. Премиерното представление през 2016 г. в кино-театър "ОСВОБОЖДЕНИЕ" оставя зрителите доволни и нетърпеливи към следващата изява на амбициозната театрална трупа. Паралелно с разработването на постановката "19:11" и приемът на актьори продължава, което води до драстичен растеж на трупата и потребността от нови проекти. Така старира работата по "ФИЛМ" - съвременна драматично-комедийна пиеса с интерактивни елементи. В последствие биват разработени и проектите "Супер Марио" (по конзолата на Нинтендо и Шигеро Миамото ) и "Шоу-лекция за щастие" (представление по книгата на Иво Иванов "Кривата на щастието"), което оформя един интересен и разнообразен репертоар от представления.

Паралелно с подготовката на "19:11", приемането на актьори продължава, трупата драстично расте и се развива и необходимостта от други и нови заглавия и проекти води до стартирането на "ФИЛМ" - съвременна драматично-комедийна и много интерактивна театрална пиеса. В последствие са входирани проектите "Супер Марио" (по конзолата на Нинтендо и Шигеро Миамото ) и "Шоу-лекция за щастие" (представление по книгата на Иво Иванов "Кривата на щастието"), с което се оформя един значителен и разнообразен репертоар от разнородни представления.

Развитие

Актьорите от състава на Театър “БХАЛГ” редовно вземат участие в редица сериали, реалити формати, кино и късмоетражни проекти, както и впредставления на други театрални организации. Голяма част от колектива често играе в спектаклите на СТАР ИКАРС АРТИСТ, измежду които са заглавия като „Вива ла Мама“, „Дон Паскуале“,“Графиня Марица“, „Рита“ и др.

Следващaтa значителна стъпка в развитието на театъра е премиерата на „Шоу-лекция за щастие“ през 2016 г., която се радва на висока посещаемост и интерес от страна на публиката. Пред почти претъпкан салон трупата изпраща изминалата година с поредния сценичен успех и реализацията на своя труд и творчество.

Партньори

В началото на 2017г. Театър "БХАЛГ" стартира своята съвместна дейност с продуценска къща "АЛЕ-ХОП ПРОДАКШЪНС" като основен партньор по пътя на реализацията и успехите не закъсняват. Театърът прави своето първо официално участие на фестивал (ОКЕАН ОТ ЛЮБОВ) с представлението "Шоу-лекция за щастие", а седмица след това постановката се играе отново пред публиката в кино "Люмиер", част от комплекса на НДК.

Към днешна дата Театър "БХАЛГ" продължава успешно да работи съвместно с продуцентската къща в името на нови и алтернативни пътища за реализация на млади български таланти в сферата на изкуството.

Перспективи

Творческите планове на "БХАЛГ" през 2017 г. са свързани с участия на различни фестивали, както и системно присъствие из столичните театрални афиши. В началото на лятото, на сцената на театър "Сълза и смях" отново бива изигран постапокалиптичния "19:11" пред рекордните за сезона близо 250 души. Следва участие на международният фестивал "Нощ на театрите” през 2018 г., където освен "Шоу-лекция за щастие", Театър “БХАЛГ” представя за пръв път детската си пиеса "Супер Марио".

В разгара на лято 2018, ръководството на Театър “БХАЛГ” и АЛЕ-ХОП ПРОДАКШЪНС входират най-новият си сценичен проект -„Ъперкът“. Пиесата на съветският автор Виктор Смирненко е най-мащабната до момента задача, като за максимално постигане на целите биват договорен колабораци със Спортен център “ПУЛЕВ” и “ПОЛДЕНСИНГ БЪЛГАРИЯ”.
През март 2018 г. трупата отново бива поканена в град Пазарджик на фестивала „ОКЕАН ОТ ЛЮБОВ“, като този път биват представени две заглавия: „Супер Марио“ и предпремиерна игра на „ФИЛМ“.
В следващите няколко месеца партньорството между Театър “БХАЛГ” и АРТ Театър води до поредица представления в пълни салони.
В дългосрочен план, Театър „БХАЛГ“ цели да развие своята школа в повече възрастови групи (в това число и деца), ежемесечно присъствие на театралния афиш с разнороден репертоар и собствена сграда.